Friday, May 25, 2018
Dieta

Pomysł na FIT deser: gofry z bitą śmietaną

W fit diecie najbardziej lubię to, że naprawdę można jeść praktycznie wszystko – wystarczy tylko korzystać z dobrych, zdrowych składników no i oczywiście zachować rozsądny umiar.

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na gofry i to takie na wypasie, bo nigdy nie rozumiałam, jak można jeść je bez dodatków. 😀 W tym przepisie znajdziecie więc również pomysł na bitą śmietaną w wersji fit i owocowe dodatki.

Tradycyjnie przepis jest prosty, z użyciem łatwo dostępnych składników*, a efekt końcowy… no cóż, zróbcie i sami oceńcie 🙂

Składniki na 6 FIT gofrów:

  • 10 łyżek mąki jaglanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ksylitolu (dodaj więcej, jeśli lubisz słodkie gofry)
  • 200 ml wody gazowanej

Składniki na FIT bitą śmietanę:

  • 2 białka
  • 1 łyżeczka ksylitolu

Dodatki wedle uznania np.:

  • Kakao
  • Owoce
  • Domowa konfitura

Przygotowanie gofrów:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Natłuść gofrownicę oliwą i rozgrzej ją do maksymalnej temperatury. Wlej część masy i zapiekaj (czas zapiekania zależy od mocy gofrownicy, u mnie trwa to ok. 4 minuty). Przed nalaniem kolejnej porcji masy ponownie delikatnie natłuść gofrownicę i odczekaj chwilę, żeby nowu się nagrzała do maksymalnej temperatury.

 

Przygotowanie bitej śmietany:

Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj ksylitol i ubij wszystko na sztywną pianę (ok. 3 minuty na maksymalnych obrotach miksera).

Uwaga: jeśli do białek dostanie się nawet odrobina żółtka, nie ubijemy ich na bitą śmietanę.

 

*Mąkę jaglaną i ksylitol znajdziecie chociażby w Lidlu i Biedrze.

 

Więcej pomysłów na fit jedzenie znajdziecie tutaj. 🙂

Proponowane wpisy

Brak komentarzy

Skomentuj