Friday, May 25, 2018
Dieta

Zdrowa Nutella, czyli krem czekoladowy w wersji FIT

Kiedy niedawno w mediach rozszalała się nagonka na Nutellę (swoją drogą słusznie) miliony Polaków popadło w depresję. Biedacy, nie byli świadomi, że w kilkanaście minut można wyczarować o wiele zdrowszy i równie smaczny (jeśli nie lepszy!) krem czekoladowy na bazie daktyli. A co najlepsze, zrobienie takiej FIT nutelli jest banalnie proste. 🙂

Składniki:

  • 1 garść orzechów (u mnie orzechy włoskie i nerkowca)
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu
  • Opcjonalnie 1-2 siekane orzechy + kilka plasterków banana do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Daktyle włóż do miseczki, zalej gorącą wodą (woda powinna tylko przykryć daktyle) i odstaw na co najmniej 30 min (ja odstawiam na całą noc), aby lepiej się je miksowało.
  2. Odlej wodę z daktyli (nie musisz ich maksymalnie odcedzać).
  3. Przełóż daktyle do misy blendera, dodaj mleko, orzechy, kakao, sól i cynamon i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeśli chcesz, aby masa była mniej gęsta, dolej więcej mleka.
  4. Przełóż masę do słoiczka lub szklanki i posyp orzechami, dodaj banany.

Smacznego 🙂

Proponowane wpisy

Brak komentarzy

Skomentuj