Friday, June 22, 2018
Dieta

FIT ciasteczka z ciecierzycy

Pyszne, zdrowe, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu – takie właśnie są FIT ciastka z ciecierzycy i masła orzechowego. One po prostu nie mogą nie wyjść. I z tych wszystkich powodów zakochałam się w nich od pierwszego kęsa 🙂

Składniki na ok.16 sztuk

1 puszka ciecierzycy (400g)

2,5 łyżki masła orzechowego

2 łyżki syropu z agawy (może też być np. miód)

1 łyżeczka wiórków kokosowych

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opcjonalnie: kawałeczki czekolady, rodzynki

Przygotowanie  

  1. Ciecierzycę przepłucz pod bieżącą wodą i zblenduj.
  2. Dodaj masło orzechowe, syrop z agawy, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy i zblenduj wraz z ciecierzycą na jednolitą masę.
  3. Dodaj ulubione dodatki – do połowy masy dorzucam kawałeczki czekolady, do reszty rodzynki.
  4. Masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Możesz je dodatkowo spłaszczyć i uformować dłońmi.
  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia

Uwaga: Ciasteczka w środku są dość miękkie. Jeśli wolicie, aby były kruche, zostawcie je trochę dłużej w piekarniku (ale ze zmniejszoną temperaturą). Legenda głosi też, że kruche zrobią się po kilku dniach, ale nie znam człowieka, który może to potwierdzić – ciasteczka są tak pyszne, że niewielka jest szansa, aby przetrwały niezjedzone przez więcej niż kilka godzin.

Proponowane wpisy

Brak komentarzy

Skomentuj